Wednesday, April 22, 2015

BERMIMPIKAN KERISI BALI

 SAUDARA TIMOTHY CHAI DAN ALEX CHIN DENGAN KERISI BALI

 SAUDARA TIMOTHY CHAI DENGAN IKAN MERAH

 SAUDARA ALEX CHIN DENGAN KERISI BALI

 SAUDARA KENNETH WONG DENGAN KERISI BALI

 SAUDARA KAMARUDIN DENGAN KERISI BALI

KERISI BALI OHH... KERISI BALI

/// XXX \\\ 
 
"MEMANCING ADALAH HOBI DAN HOBI ADALAH MEMANCING". Para semua pembaca yang budiman, diberikan butiran trip dalam bulan April  2015 seperti berikut:
Tempoh              : 1hari
Tarikh                 : 19 April 2015 (Ahad)
Masa                   : Bertolak: Jam 4.00 pagi / Balik: Jam 6.00 petang
Bot                      : KINGFISH
Keahlian            : 7 orang  
                            (TIMOTHY CHAI, ALEX CHIN,  
                             MJ CHONG, KENNETH WONG,
                            KAMARUDIN, PANYOLAH DAN PENULIS )
Lokasi               : Waypoint Sejali dan Pulau Mengalun
Jenis Ikan        Kerisi Bali, Cinculu, Merah, Kerapu Minyak DLL  
Teknik              : 4 orang Rod and Reel dan 3 orang Handline.
                                                
Saudara TIMOTHY CHAI, ALEX CHIN, MJ CHONG dan KENNETH WONG dari Kota Kinabalu sekali lagi menyertai penulis memancing di sekitar kawasan Sejali dan Pulau Mengalun. Cuaca agak teduh mulai pagi hingga petang. Pemerhatian penulis semasa memancing semalam (18/04/2015) di kawasan Sejali, ikan-ikan di kawasan tersebut mula tidak menghampakan. Sehubungan dengan itu sekali lagi trip pada 19/04/2015(ahad) ini penulis membawa ahli pemancing ke waypoint di Sejali tetapi disekitar Kawasan Selatan Sejali (berhampiran kawasan Karang-Karang). 

Semua ahli dalam trip ini inginkan dan BERMIMPIKAN KERISI BALI untuk di bawa balik.  Ikan kerisi bali dengan purata berat setiap ekor 1 hingga 3 kilo dapat dijinakkan. Saudara Timothy Chai juga seolah-olah BERMIMPIKAN KERISI BALI yang memakan jigger beliau. Pada kali ini Saudara Timothy kurang menggunakan teknik bottom sebaliknya hanya gunakan Teknik JIGGING yang tidak menghampakan dengan kerisi bali.

Pada trip ini sekali lagi penulis dan dua pembantunya mengumpulkan IKAN KERISI BALI dalam karung atau guni seberat 18kilo tanpa dibubuh ais sepanjang trip untuk dijual kepada peraih ikan tersebut daripada Kota Kinabalu, Sabah. Produk Ikan masin bulat daripada kerisi bali yang beliau hasilkan sememangnya bermutu tinggi. Ikan masin tersebut rasanya sangat segar, sedap dan wangi aromanya. Ikan masin tersebut boleh dimasak stim halia dan goreng biasa selepas itu dicampur cili padi dan limau kasturi. 
  
Dalam trip ini hasil buruan kami agak tidak mengecewakan. Ikan ikan seperti Kerisi Bali, Cinculu, Merah, Kerapu dan lain lain dapat kami buru. HOBI MEMANCING MEMERLUKAN KESABARAN, KETABAHAN DAN KEYAKINAN DIRI. Beberapa keping potret trip diberikan seperti di bawah ini untuk tatapan semua pembaca budiman. Terima Kasih.
 
"Tidak sesiapa dibenarkan mencetak, menjilid, menyalin, memindah
dan upload semula semua potret ini tanpa kebenaran pemiliknya."

Sila hubungi.

No. Telefon:      Esmadol - 6019 8956757  /  Ir Syard - 6016 8111185
Email:                  esmajim@yahoo.com  emailsyad@yahoo.com
 
KIRI KE KANAN: SAUDARA TIMOTHY CHAI, KENNETH WONG, 
MJ CHONG DAN ALEX CHIN

 SAUDARA KAMARUDIN DOUBLE HOOKED

 KERISI BALI DOUBLE HOOKED

 MEMANCING

 KERISI BALI OLEH SAUDARA ALEX CHIN

 MASING MASING DENGAN KERISI BALI

 KERISI BALI

 MERAH OLEH SAUDARA TIMOTHY CHAI

 KERISI BALI

 KERISI BALI

 KERISI BALI

 CINCULU OLEH SAUDARA ALEX CHIN

 ANTARA HASIL BURUAN KAMI

 ANTARA HASIL BURUAN KAMI

 BERMIMPIKAN KERISI BALI

 KERISI BALI OLEH SAUDARA KENNETH WONG

 BERMIMPIKAN KERISI BALI

KERISI BALI OLEH JIGGING

 KERISI BALI OLEH SAUDARA TIMOTHY CHAI

 ANTARA KERISI BALI

 MAKAN TENGAHARI

 TRIPLE HOOKED OLEH SAUDARA KAMARUDIN

 ANTARA HASIL BURUAN KAMI

 HASIL KESELURUHAN
 OLEH SAUDARA TIMOTHY CHAI DAN 3 RAKANNYA

 HASIL KESELURUHAN OLEH PENULIS DAN 2 PEMBANTUNYA

 IKAN KERISI BALI OLEH PENULIS DAN 2 PEMBANTUNYA 
UNTUK DIJUAL JADI IKAN MASIN

SEMASA PERTENGAHAN BALIK KAMI DIHUJANI


SEHINGGA JUMPA LAGI DALAM POST AKAN DATANG

No comments:

Post a Comment