SAUDARA SARUM DAN KERISI BALI
SAUDARA WONG VUN CHENG DAN KERAPU BLACK-DOTTED
SAUDARA EDWIN FOO DAN KERISI BALI
SAUDARA GARY FOO DAN DEEPWATER SQUIRRELFISH
SAUDARA PANYOLAH DAN IKAN KERAPU BARA ATAU SUNO
SAUDARA PANYOLAH DAN IKAN KERAPU BLUNT-HEADED ROCKCOD
<<< OOOOO >>>
Tempoh : 1hari
Tarikh : 18 April 2015 (Sabtu)
Masa : Bertolak: Jam 4.00 pagi / Balik: Jam 6.00 petang
Bot : KINGFISH
Keahlian : 7 orang
(SARUM SALIM, WONG VUN CHENG,
GARY FOO, EDWIN FOO,
KAMARUDIN, PANYOLAH DAN PENULIS )
KAMARUDIN, PANYOLAH DAN PENULIS )
Lokasi : Waypoint Sejali dan Pulau Mengalun
Jenis Ikan : Kerisi Bali, Ruby, Pelbagai Jenis Kerapu Minyak DLL
Teknik : 4 orang Rod and Reel dan 3 orang Handline.
Saudara SARUM SALIM, WONG VUN CHENG, GARY FOO dan EDWIN FOO dari Kota Kinabalu sekali lagi menyertai penulis memancing di sekitar
kawasan Sejali dan Pulau Mengalun. Cuaca agak beralun pada sebelah pagi tetapi tenang pada sebelah tengahari hingga petang.
Sejak beberapa bulan lalu ikan-ikan di Kawasan Sejali sangat tidak aktif mematuk umpan tetapi dalam Trip
ini dimana penulis menamakan SEJALI MULA AKTIF, ikan-ikan di kawasan tersebut mula menampakan memakan umpan kami. Perkara ini adalah menunjukan bahawa musim angin Timur Laut mula beralih kepada musim Barat Daya dan juga Alga Merah tidak terdapat lagi di Kawasan Sejali. Umpan Ikan Basong yang agak segar juga kami gunakan. Jika perkara ini akan berterusan di masa akan datang pastinya pemancing yang memburu di kawasan tersebut akan tersenyum lebar, tidak merasa hampa dan bosan.
Melalui permintaan pembeli ikan Jenis Kerisi Bali, mulai daripada trip ini juga penulis dan dua pembantunya mula mengumpulkan IKAN KERISI BALI dalam karung atau guni seberat 16kilo tanpa dibubuh ais sepanjang trip untuk dijual kepada peraih ikan tersebut iaitu En. Chong daripada Kota Kinabalu, Sabah. Produk Ikan masin bulat daripada kerisi bali yang beliau hasilkan sememangnya bermutu tinggi. Perkara ini penulis sahkan melalui contoh dan testing food yang penulis rasakan sendiri. Sememangnya tidak diragukan rasanya sangat segar, sedap dan wangi aromanya. Ikan masin tersebut boleh dimasak stim halia dan goreng biasa selepas itu dicampur cili padi dan limau kasturi.
Dalam trip ini hasil buruan kami agak tidak mengecewakan. Ikan ikan
seperti Kerisi Bali, Ruby, Pelbagai jenis Kerapu dan lain lain dapat kami buru. HOBI MEMANCING MEMERLUKAN KESABARAN, KETABAHAN DAN KEYAKINAN DIRI. Beberapa keping potret trip diberikan seperti di bawah ini untuk tatapan semua pembaca budiman. Terima Kasih.
"Tidak sesiapa dibenarkan mencetak, menjilid, menyalin, memindah
dan upload semula semua potret ini tanpa kebenaran pemiliknya."
Sila hubungi.
No. Telefon: Esmadol - 6019 8956757 / Ir Syard - 6016 8111185
Email: esmajim@yahoo.com / emailsyad@yahoo.com
KIRI KE KANAN: SAUDARA SARUM SALIM, GARY FOO,
EDWIN FOO DAN WONG VUN CHENG
SEJALI MULA AKTIF
HASIL DI WAYPOINT PERTAMA
KERAPU BARA ATAU SUNO OLEH SAUDARA PANYOLAH
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
KERISI BALI OLEH SAUDARA PANYOLAH
IKAN RUBY SNAPPER
IKAN RUBY SNAPPER
KERISI BALI OLEH SAUDARA EDWIN FOO
KERAPU BLUNT-HEADED ROCKCOD
KERAPU BLUNT-HEADED ROCKCOD
SAUDARA PANYOLAH DAN BLUNT-HEADED ROCKCOD
SAUDARA WONG VUN CHENG DAN KERAPU BLACK-DOTTED
SAUDARA SARUM DAN KERISI BALI
LAGI HASIL BURUAN KAMI
SAUDARA GARY FOO DAN DEEPWATER SQUIRRELFISH
LAGI HASIL BURUAN KAMI
MAKAN TENGAHARI
LAGI HASIL BURUAN KAMI
HASIL BURUAN DI WAYPOINT TERAKHIR
SAUDARA SARUM SALIM
POTRET KENANGAN
POTRET KENANGAN
HASIL BURUAN OLEH PENULIS DAN 2 PEMBANTUNYA
HASIL BURUAN OLEH PENULIS DAN 2 PEMBANTUNYA
IKAN KERISI BALI YANG DIJADIKAN IKAN MASIN
SEMASA BALIK NAMPAK CERIA
SEHINGGA JUMPA LAGI DALAM POST AKAN DATANG
No comments:
Post a Comment