Sunday, October 10, 2010

PENGEMBARAAN DAN DUGAAN SEBAGAI PEMANCING KINGFISH

       SELAGI LAUTAN MASIH LUAS DAN TAK BERTEPI
               SELAGI OMBAK  DAN RIBUT MASIH MELANDA LAUT
                        SELAGI IKAN MASIH HIDUP DAN MENGHUNI LAUT
                                 SELAGI IKAN MASIH MENGENAL DAN MEMAKAN UMPAN
                                                   SELAGI ITULAH HATI DAN MINAT INI TERPAUT 
                                                                   SELAGI ITULAH KINGFISH MENITINYA
UCAPAN INI ADALAH GAMBARAN SEBENAR KEPADA TAJUK POST PENULIS PADA KALI INI. PENGEMBARAAN SEBAGAI PEMANCING ADA KALANYA BERJAYA TIDAK KURANG PULA TERUJI DENGAN PELBAGAI DUGAAN. NAMUN PERLU KITA RENUNGI DI SEBALIK SEMUANYA.PENEMUAN BARU DAN DUGAAN MEMANCING
PERKARA INILAH YANG DIKATAKAN KEKADANG KITA SEBAGAI MANUSIA BIASA TAK MENGETAHUI DI SEBALIK KEJADIAN DAN KETETAPAN ALAM AZALI. LIHATLAH PENEMUAN PENULIS SEMASA BERTEDUH DARIPADA OMBAK PADA SUBUH 09/10/2010 DITANJUNG/HUJUNG BULLI UJUNG PULAU GAYA INI YANG MENYERUPAI MUKA ORANG. (AGAKNYA ORANG SEDANG MAKAN BURGER BIGFISH). BETAPA BESARNYA KEKUASAAN ALLAH TERHADAP CIPTAAN ALAM MAYA INI. KITA HARUS ADA KESEDARAN DAN MUHASABA DIRI TERHADAP KEJADIAN INI. JANGAN HANYA SERONOK UNTUK MENGEJAR HOBI MEMANCING SAHAJA TANPA MEMBUAT PENILAIAN DAN MEMIKIRKAN SEGALA KEMUNGKINAN KEMUNGKINAN LAIN DAN RISIKONYA. SESUAI DENGAN TRIP KAMI, PENULIS MENAMAKAN TEMA PENEMUAN KEJADIAN INI ADALAH MANUSIA, HOBI MEMANCING DAN LAUT BERGELORA. ANDA JUGA MAMPU MENILAI DAN MEMIKIRKANNYA.


THE MAJESTY OF MOUNT KINABALU LAY DOWN BESIDE SUN RISE ON TOP OF THE SEA. TAKEN FROM BULLI UJUNG, PULAU GAYA, KOTA KINABALU ON 09/10/2010 6.29 AM  BY ESMADOL JIMBANG

Pada asalnya trip pengembaraan dan aktiviti pancingan KINGFISH telah dijadualkan ke laut lepas di sekitar kawasan Pulau Mengalun. Namun pada 09/10/2010 keadaan cuaca angin Selatan mencerca sehingga 40 kmj dengan ketinggian ombak 3.5 meter yang tidak mengizinkan, maka trip ini hanya memancing di tukun buatan sendiri sahaja di Pulau Gaya, Kota Kinabalu. Trip ini adalah merupakan reverse trip kepada trip minggu lalu yang banyak kenangan manis dan dugaannya. Daripada sumber maklumat juga semua pemancing yang menaiki kapal pemancing rekreasi  di Kota Kinabalu semuanya berpatah balik daripada meneruskan memancing akibat halangan angin selatan yang kencang melanda di Pantai Barat Sabah seluruhnya.

Daripada penelitian siaran ramalan cuaca pada 08/10/2010 (Jumaat), penulis telah merasakan dugaan dan masalah yang akan kami tempuh nanti pada trip memancing ini. Di tambah pula berita kematian keluarga terdekat yang diterima oleh Pembantu Tekong saya Saudara Panyolah pada awal pagi tersebut. Ucapan Takziah daripada semua ahli trip. Berita ini telah diterima melalui pesanan sms  semasa menunggu angin teduh di balik Pulau Gaya. Beliau telah di hantar semula ke rumah beliau di Pulau Gaya untuk bersiap pergi menziarahi Jenazah arwah di Kota Marudu, Sabah. Beliau telah digantikan oleh Saudara Zainuddin yang kebetulan free masa itu. Jooom ayuh ke laut memancing....

Diberikan butiran trip ini iaitu minggu kedua bulan Oktober 2010 seperti berikut:
Tempoh               :  Sepatutnya 2hari1malam. 
Tarikh Bertolak  :  09 Oktober 2010 Sabtu) (Jam 4.00 Pagi)
Tarikh Balik       :  10 Oktober 2010 (Ahad) (Jam 1.00 Petang)
Bot                      :  KINGFISH
Keahlian             :  Esmadol,  Yusnin (TPPT KK) Kamarudin dan 
                              Panyolah/Zainuddin(Pengganti)
Lokasi                 :  Destinasi sepatutnya sekitar Kawasan 302, 303, 
                               Sejali dan Pulau Mengalun tetapi telah dialihkan
                               ke Tukun Sendiri di Pulau Gaya,K.K.
Jenis Ikan           :  Merah, Kerapu, Kerisi, Pisang dan Titir
Teknik                :  Dua orang Handline dan dua orang Rod & Reel.

Sehingga selesai post ini disediakan oleh penulis keadaan angin selatan masih melanda Pantai Barat Sabah. Walau apapun setiap pengembaraan itu pasti ada dugaannya. kita seharusnya perlu mencari rahsia dan pengajaran di sebaliknya dan bukannya mengeluh. Setiap dugaan ada hikmah di sebaliknya.

Penulis membuat sedikit kelainan membuat laporan dalam post kali ini. Sebagai tatapan dan makluman semua pembaca budiman, berikut diberikan butiran pengembaraan dan dugaan serta keunikan trip ini melalui pengisahan cerita dalam potret seperti tertera di bawah ini. Terima Kasih.

"Tidak sesiapa dibenarkan mencetak, menjilid, menyalin, memindah
dan upload semula semua potret ini tanpa kebenaran pemiliknya."

Sila hubungi.

No. Telefon:      Esmadol - 6019 8956757  /  Ir Syard - 6016 8111185
Email:                  esmajim@yahoo.com  /  emailsyad@yahoo.com

-----ooooo-----

Potret berikut adalah semasa persediaan pemunggahan petrol dan peralatan lain ke dalam bot KINGFISH pada pagi 08/10/2010 (Jumaat). Pembelian Ais Blok di pasar ikan Kota Kinabalu juga perlu dilakukan lebih awal agar trip berjalan lancar tanpa gangguan dan kelewatan.

PETROL SECUKUPNYA DAN PERALATAN LAIN DIPUNGGAH DARIPADA KENDERAAN

BUKANNYA MUDAH DAN MURAH MENYEDIAKAN PERALATAN DAN BAHAN INI


PROSES PENGISIAN PETROL KE DALAM TANGKI UTAMA KINGFISH


Potret berikut bagaimana penulis mencari umpan yang sesuai pada awal subuh di Pasar Borong Ikan Kota Kinabalu sebelum trip berlepas.  Amalan dan rutin ini adalah kemestian penulis sebelum bertolak untuk memancing ke laut lepas. Pembelian dan kegunaan umpan ini akan dikongsi dengan pemancing lain yang turut bersama trip KINGFISH.

TAK SEMUA IKAN BOLEH DIJADIKAN UMPAN DAN TAK SEMUA IKAN MEMAKAN UMPAN

UMPAN YANG BAIK AKAN MEMPEROLEHI IKAN JENIS YANG BAIK JUGA

KUALITI DAN KUANTITI UMPAN YANG MENJADI PERKONGSIAN SEMUA AHLI TRIP

Potret berikut merupakan bermulanya pengembaraan dan perjalanan KINGFISH seawal jam 5.00 pagi. ketika inilah bening dan sapaan pagi mula terasa dan dirasai. Ketika ini juga suasana di Kota Kinabalu mula cerah. Pada awal pagi 09/10/2010 (Sabtu) angin selatan mula dirasai kencangnya.  Kami terus bergerak perlahan dan berlepas daripada hujung Bulli Ujung Pulau Gaya ke Laut Lepas. Namun terpaksa berpatah balik dan berteduh seketika untuk memerhatikan keadaan cuaca di balik Bulli Ujung. Nama Bulli Ujung ini berasal daripada Bahasa Bajau yang bererti Hujung Tanjung Yang Paling Akhir. 

SEMASA SUBUH HARI  JIKA G. KINABALU DILIPUTI AWAN SEPERTI INI PETANDA ANGIN KENCANG

PERGERAKAN KINGFISH YANG MASIH TENANG SEMASA MASIH BERADA DI BALIK PULAU GAYA

KINGFISH YANG MEMBERANIKAN DIRI UNTUK MEMBELAH OMBAK SETINGGI 3.5M

Potret berikut menujukan kami mengambil masa untuk berteduh seketika di Bulli Ujung Pulau Gaya untuk memerhatikan kekuatan Angin Selatan samaada akan beransur pulih atau sebaliknya. Seperti pemancing lain juga harapan dan azam kami agar sampai memancing ke destinasi sebenar dilaut lepas. Namun percubaan pertama menemui kehampaan, kami masih tetap setia sehingga cuaca pulih sepenuhnya. 

Dalam kami menanti sambil berehat dekat balik Bulli Ujung Pulau Gaya, Saudara Kamarudin dan penulis ternampak satu keajaiban alam semesta betul betul terlekat di Bulli Ujung Pulau Gaya iaitu menyerupai potret muka orang menghala ke Laut Cina Selatan.  Dalam masa yang sama pula Saudara Panyola mendapat khabar berita dari sms bahawa saudara terdekat di Kota Marudu telah pergi selamanya. Simpati dan Takziah. Kedua dua penemuan dan berita ini hanyalah kebetulan sahaja. Semua pembaca budiman boleh menafsirkanya.

KEADAAN AWAN BERTOMPOK TOMPOK YANG BERGERAK DERAS

AWAN BIRU DI KAKI LANGIT JELAS MENUNJUKAN KEKENCANGAN ANGIN SELATAN

YUSNIN DAN PANYOLAH: DALAM WAJAH HAMPA TERSIRAT ADA KESERONOKAN

RENUNGAN JAUH YANG MEMOHON RESTU AGAR ANGIN CEPAT REDAH

BATU BULLI UJUNG PULAU GAYA YANG MENYERUPAI WAJAH ORANG OLEH : KINGFISH

BULLI UJUNG INI JUGA MEMPUNYAI GUA SARANG BURUNG KELAWAR DAN LAYANG2

TEBINGAN BULLI UJUNG JUGA SESUAI UNTUK CASTING GIANT TRAVELLY(GT)

PANYOLAH: WAJAH SEDIH SELEPAS MENERIMA BERITA KEMATIAN SAUDARA TERDEKAT

Potret berikut menceritakan pula detik detik kegembiraan memancing di tukun buatan sendiri dekat Pulau Gaya. Bah kata pepatah melayu lama: Tak dapat kepala, ekor pun jadilah; Tak dapat memancing ke laut lepas, tukun sendiri pun jadilah asalkan jangan hampa terus dan sedikit hasil dapat di bawa balik. Menempuh satu perjalanan itu pasti ada dugaannya. Lautan mana yang tidak bergelora.

IKAN DIPANCING ITU, WALAU TELAH NAIK KEATAS NAMUN TERLEPAS JUA

JENIS UMPAN, MEMOTONG DAN MENGGUNAKANNYA HENDAKLAH BETUL

AKU, IKAN PANCING DAN RAKAN TRIP

AKU, IKAN PANCING, PULAU DAN LAUT

AKU MEMANCING IKAN KERISI YANG CANTIK SAHAJA

AKU, SET BARU KU, KERAPU, BANGUNAN TUN MUSTAPHA DAN TELUK LIKAS

YUSNIN: MEMANCING PERLU BANYAK KESABARAN DAN KETENANGAN

YUSNIN: TANPA DUGAAN KITA TAK MENDAPAT BANYAK PENGALAMAN MEMANCING

YUSNIN: SELEPAS DUGAAN, INILAH HASIL KEGILAAN HOBI KU PEROLEHI

YUSNIN: DALAM DUGAAN ITU JUGA TERSIRAT MAKNA REZEKI DISEBALIKNYA

ZAINUDDIN: IKAN TITIR INI HAMPIR MENYERUPAI SELUAR KU

SEBAHAGIAN HASIL PANCINGAN KAMI SEBELUM BERPINDAH KE TUKUN DEKAT TELUK LIKAS

Potret berikut ini menunjukkan bekalan kami sepanjang trip ini. kami juga dapat menjamu makanan ini dengan penuh selera sebelum berlepas balik ke Pusat Bandar Kota Kinabalu. Daripada penulisan, rentetan pengembaraan dan dugaan dalam trip ini diharap dapat dikongsikan dengan para pembaca budiman semua. Potret terakhir dalam post ini juga dirakamkan didepan rumah penulis (Taman Kingfisher, Likas, Kota Kinabalu) sekitar jam 5.14 petang pada 10/10/2010 (ahad). Dimana Angin Selatan masih bertiup kencang boleh di lihat melalui hayunan/hembatan pada daun pokok kelapa dan pisang.


MENU DIJADIKAN BEKALAN : BIARLAH TAK MUDAH BASIH DAN TAHAN LAMA

JANGAN TOLEH KEBELAKANG APABILA MENJAMU SELERA MENU KINGFISH

POTRET INI DI AMBIL DI DEPAN RUMAH PENULIS PADA 10/10/2010 (AHAD) JAM 5.14 PETANG

JUMPA LAGI DALAM POST AKAN DATANG.

7 comments:

 1. Adat resam sebagai pelaut..namum selagi masih ada ikan..selagi nyawa masih di badan..selagi masih ada teman..selagi masih berkemampuan...selagi itu tetap mengunjungi lautan...hehhehhe

  ReplyDelete
 2. Saudara Katak, falasafah yang baik.Tq

  ReplyDelete
 3. setuju..uncle bila lg p memancing niy?

  ReplyDelete
 4. katak tu saya la abg Esmadol..yusnin hehhehe

  ReplyDelete
 5. Nin, saya tahu, memang dalam senarai friend blog saya. Tapi untuk balas formal dalam blog tu gitulah seperti nama tertera dalam komen. Macam saya balas kepada nama MS. Tq

  ReplyDelete
 6. Assalamu'alaikum...sungguh menarik pengembaraan tuan di laut lepas.saya merupakan beginner pemancing yang baru berjinak-jinak secara serius pada tahun lepas..hanya memancing di persisir pantai di tanjung aru sekitar pulau suluk..mudah-mudahan suatu hari nanti saya berpeluang mengikuti trip tuan untuk mencari pengalaman yang lebih menarik

  ReplyDelete