Tuesday, September 1, 2015

RUBY SNAPPER MASIH AKTIF


 SAUDARA CALVIN CHONG DAN RUBY SNAPPER

 SAUDARA CHARLES LIM DAN RUBY SNAPPER

 SAUDARA ERIC CHONG DAN RUBY SNAPPER

 RUBY SNAPPER MASIH AKTIF

----  XXX ----

"MEMANCING ADALAH HOBI DAN HOBI ADALAH MEMANCING". Para semua pembaca yang budiman, diberikan butiran trip dalam bulan Ogos 2015 seperti berikut:
Tempoh              : 1hari  

Tarikh                 : 29 Ogos 2015 (Sabtu) 
Masa                   : Bertolak: Jam 4.30 pagi / Balik: Jam 7.00 petang 
Bot                      : KINGFISH 
Keahlian            : 6 orang 
                          (CALVIN CHONG, CHARLES LIM, ERIC CHONG
                            KAMARUDIN, ZUL DAN PENULIS) 
Lokasi             : Waypoint Sejali dan Pulau Mengalun. 
Jenis Ikan         : Kerisi Bali, Ruby Snapper, Bonito,
                            Pelbagai Jenis Kerapu, Titir DLL. 
Teknik              : 3 orang Rod and Reel dan 3 orang Handline.
                                                
Saudara CALVIN CHONG, CHARLES LIM dan ERIC CHONG dari Kota Kinabalu, Sabah menyertai penulis. Cuaca sepanjang trip ini laut agak baik tetapi hujan disatu dua temapt sekitar Pulau Mengalun dan Sejali. Kawasan perburuan kami bermula di kawasan Sejali dan Pulau Mengalun pada sebelah petang.   
 
Dalam tempoh satu atau dua minggu lalu di sekiatar Pantai Barat Sabah ikan-ikan agak kurang mematuk. Walau bagaimanapun dalam trip penulis pada hari ini hanya ikan RUBY SNAPPER MASIH AKTIF mematuk umpan kami. Itu pun ikan ini terpaksa kami buru pada kedalaman 130 meter di kawasan Sejali. Jika ikan Ruby Snapper sudah pupus bekalannya entah jenis ikan apa lagi hendak di buru sekitar kawasan Pantai Barat Sabah. Diharap para pemancing jangan cepat berputus harap sebab bekalan ikan di laut adalah bergantung dengan rezeki kita. Sangat penting kena berdoa dulu sebelum turun memancig ke laut lepas.

Dalam trip ini hasil buruan kami agak memuaskan. Ikan ikan seperti Kerisi Bali, Ruby Snapper, Bonito, Pelbagai Jenis Kerapu dan lain lain dapat kami buru. IKAN RUBY SNAPPER juga boleh dan sedap dijadikan Ikan Masin. Tukang Beli ikan masin penulis adalah Saudara Calvin Chong yang juga salah satu ahli trip dalam trip ini. HOBI MEMANCING MEMERLUKAN KESABARAN, KETABAHAN DAN KEYAKINAN DIRI. Beberapa keping potret trip diberikan seperti di bawah ini untuk tatapan semua pembaca budiman. Terima Kasih.
 
"Tidak sesiapa dibenarkan mencetak, menjilid, menyalin, memindah
dan upload semula semua potret ini tanpa kebenaran pemiliknya."

Sila hubungi.

No. Telefon:      Esmadol - 6019 8956757  /  Ir Syard - 6016 8111185
Email:                  esmajim@yahoo.com  emailsyad@yahoo.com

 DARI KANAN: 
SAUDARA CALVIN CHONG, ERIC CHONG DAN CHARLES LIM

 HASIL BURUAN KAMI DI WAYPOINT PERTAMA

 IKAN KERISI BALI MENGENA JIGGING SAUDARA CHARLES LIM

 LAGI HASIL BURUAN KAMI

 LAGI IKAN KERISI BALI MENGENA JIGGING SAUDARA CHARLES LIM

 MAKAN TENGAHARI

 SAUDARA CALVIN CHONG DOUBLE HOOKED

 LAGI HASIL BURUAN KAMI

 SAUDARA CHARLES LIM DAN ERIC CHONG 
DENGAN HASIL  MASING MASING

 SAUDARA ERIC CHONG DAN DEEPWATER BIGEYE

 SAUDARA CHARLES LIM DAN RUBBY SNAPPER

 SAUDARA CALVIN CHONG DAN RUBY SNAPPER

 SAUDARA ZUL DAN RUBY SNAPPER

 SAUDARA KAMARUDIN DAN IKAN SULIT LAUT DALAM

 SAUDARA ZUL DOUBLE HOOKED RUBY SNAPPER

 RUBY SNAPPER YANG MASIH AKTIF MAKAN UMPAN KAMI

 ANTARA HASIL BURUAN KAMI

 SAUDARA ERIC CHONG

SAUDARA ERIC CHONG DAN RUBY SNAPPER

 CARA PENGASINGAN HASIL BURUAN

 SAUDARA CHARLES LIM MENYIMPAN AIS AGAR IKAN SENTIASA SEGAR

 SAUDARA CALVIN CHONG TRIPLE HOOKED

 SAUDARA CHARLES LIM YANG GUNAKAN JIGGING

 SAUDARA CALVIN CHONG DOUBLE HOOKED

 HASIL KESELURUHAN BURUAN PENULIS DAN 2 PEMBANTUNYA

 HASIL BURUAN PENULIS DAN 2 PEMBANTUNYA YANG DI ASINGKAN 
DALAM KARUNG UNTUK DIJUAL JADI IKAN MASIN

 ANTARA IKAN YANG DIJADIKAN IKAN MASING

 HASIL KESELURUHAN  OLEH SAUDARA CALVIN CHONG

 HASIL KESELURUHAN OLEH SAUDARA CHARLES LIM DAN ERIC CHONG

 SENJA WARNA KELABU

 LAUT DAN AWAN WARNA KELABU

 MELEPASI TANJUNG PULAU GAYA

TERSENYUM SEMASA BALIK


SEHINGGA JUMPA LAGI DALAM POST AKAN DATANG

No comments:

Post a Comment