SAUDARA WILSON CHIA
SAUDARA ALFRED SAW
KERAPU BARA ATAU SUNO OLEH SAUDARA KAMARUDIN
SAUDARA ALFRED SAW
KERAPU BARA ATAU SUNO OLEH SAUDARA KAMARUDIN
KEPALA KERPAU BARA ATAU SUNO
XX...ooo...XX
"MEMANCING ADALAH HOBI DAN HOBI ADALAH
MEMANCING". Para semua pembaca yang budiman, diberikan butiran trip
dalam bulan September 2015 seperti berikut:
Tempoh : 1hari
Tarikh : 20 September 2015 (Ahad)
Masa : Bertolak: Jam 5.00 pagi / Balik: Jam 7.00 petang
Bot : KINGFISH
Keahlian : 6 orang
Tempoh : 1hari
Tarikh : 20 September 2015 (Ahad)
Masa : Bertolak: Jam 5.00 pagi / Balik: Jam 7.00 petang
Bot : KINGFISH
Keahlian : 6 orang
(WILSON CHIA, ALFRED SAW, AH KOK
KAMARUDIN, PANYOLAH DAN PENULIS)
Lokasi : Waypoint Pulau Mengalun dan 302.
Jenis Ikan : Kerapu Bara/Suno, Putih, Pisang-Pisang,
Jenis Ikan : Kerapu Bara/Suno, Putih, Pisang-Pisang,
Kerapu Minyak, Titir DLL.
Teknik : 3 orang Rod and Reel dan 3 orang Handline.
Teknik : 3 orang Rod and Reel dan 3 orang Handline.
Saudara WILSON CHIA, ALFRED SAW dan AH KOK dari
Kota Kinabalu, Sabah menyertai penulis. Cuaca awal pagi laut tenang sahaja tetapi sedikit berhujan. Pada sebelah petang matahari terik panas. Kami bertolak dari jeti tepat jam 5.00 pagi sebab kawasan perburuan hanya sekitar kawasan Pulau Mengalun sahaja sebelah pagi dan kawasan 302 pada
sebelah petang.
Seperti yang di kehendaki oleh ahli pemancing yang menyertai penulis, mereka hanya memburu ikan KERAPU BARA ATAU SUNO sekitar kawasan Pulau Mengalun. Dalam trip ini kami telah memburu beberapa ekor KERAPU BARA ATAU SUNO untuk di bawa balik. Pada kebiasaannya, sebelum bertolak penulis selalu memaklumkan dan bertanyakan kepada ahli pemancing yang ikut mengenai opsyen jenis ikan yang hendak diburu dan kedalaman laut yang disanggupi oleh mereka. Dalam opsyen ini penulis mengambil sikap fleksi dan idea kolektif. Penulis turut berkongsi citarasa dengan mereka dan siap siaga memancing. Kehendak setiap ahli yang ikut bersama penulis pastinya tidak kebosanan memancing. Bot
KINGFISH juga selalunya tidak kecewa dengan hasil buruan pada setiap trip. Kalau sekadar lauk makan untuk di bawa balik, inshyallah boleh di tunaikan.
Dalam trip ini hasil buruan kami agak memuaskan. Ikan ikan
seperti Kerapu Bara atau Suno, Putih, Pisang-Pisang, Kerapu minyak dan lain lain dapat kami buru. HOBI MEMANCING MEMERLUKAN KESABARAN, KETABAHAN DAN KEYAKINAN DIRI. Beberapa keping potret trip diberikan seperti di bawah ini untuk tatapan semua pembaca budiman. Terima Kasih.
"Tidak sesiapa dibenarkan mencetak, menjilid, menyalin, memindah
dan upload semula semua potret ini tanpa kebenaran pemiliknya."
Sila hubungi.
No. Telefon: Esmadol - 6019 8956757 / Ir Syard - 6016 8111185
Email: esmajim@yahoo.com / emailsyad@yahoo.com
DARI KIRI: SAUDARA WILSON CHIA, AH KOK DAN ALFRED SAW,
TETAP SERONOK WALAU KAMI DI SAMBUT HUJAN DI AWAL PAGI
HUJAN MEMBASAHI LAUT SEKITAR PULAU MENGALUN
KAMI MEMANCING DI LAUT MALAYSIA
LAUT YANG TENANG SELEPAS HUJAN
LAUT YANG TENANG SELEPAS HUJAN
CERMINAN LAUT
MEMBUAT PERSEDIAAN PERALATAN
MEMBUAT PERSEDIAAN PERALATAN
IKAN KERAPU BARA ATAU SUNO PERTAMA
KERAPU BARA ATAU SUNO OLEH SAUDARA KAMARUDIN
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
BARISAN IKAN PISANG-PISANG
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
SEKITAR JAM 10.45 PAGI HUJAN DATANG MEMBASAHI KAMI LAGI
TEDUH TAPI BERHUJAN
SAUDARA ALFRED SAW DAN KERAPU MINYAK
SAUDARA ALFRED SAW DAN KERAPU MINYAK
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
EKOR IKAN KERISI INI .....CANTIK
MAKAN TENGAHARI
LAGI KERAPU BARA OLEH SAUDARA KAMARUDIN
KERAPU BARA ATAU SUNO OLEH SAUDARA KAMARUDIN
KERAPU BARA ATAU SUNO BERGRED 7 STAR
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
ANTARA SPESIS KERAPU BARA ATAU SUNO YANG KAMI BURU
LAGI SPESIS IKAN KERAPU BARA KAMI BURU
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
ANTARA HASIL BURUAN KAMI
IKAN PISANG-PISANG YANG BERSAIZ BESAR
SAUDARA WILSON CHIA DENGAN KERAPU BARA ATAU SUNO
HASIL KESELURUHAN PENULIS DAN 2 PEMBANTUNYA
HASIL BURUAN KAMI BANYAK KERAPU BARA ATAU SUNO
BERPOSING DAHULU DENGAN KERAPU BARA SEBELUM BALIK
SAUDARA AH KOK, WILSON CHIA DAN ALFRED SAW
SEHINGGA JUMPA LAGI DALAM POST AKAN DATANG
No comments:
Post a Comment